|
[2.0] Jakiej firmy filtr powietrza ? |
| Autor |
Wiadomość |
muzz
Rok Prod.: 00
Silnik: 200KM
Model: -
Imię: na B ;)
Pomógł: 29 razy Wiek: 26 Dołączył: 14 Paź 2008 Posty: 2422 Skąd: z tamtąd
|
Wysłany: 2010-07-28, 10:36
|
|
|
żeby nie było...sam używałem i w innych samochodach póki co używam filtrów fitlrona - chociaż pewnie się przesiądę na inne...nie miałem z nimi większych problemów...
ale zmiany konstrukcyjne względem oryginału czy doświadczenia innych w jakiś sposób do mnie przemawiają... |
|
|
|
|
 |
#Michal#
Rok Prod.: 1996
Silnik: 2.0
Model: S40
Imię: Michał
|
Wysłany: 2010-07-28, 12:15
|
|
|
Widzę że temat się rozwija Ja otrzymałem kolejną odpowiedź i zdjęcia. Co do wykonania oryginalnych filtrów też miałem pewne wątpliwości, choć być może jest to wina złego umiejscowienia filtra w obudowie przez poprzedniego właściciela, tak czy siak ta niebieska guma (uszczelka) w jednym z oryginalnych filtrów najzwyczajniej świecie popękała... myślę że to dopiero mogło zaszkodzić silnikowi... Ja zaryzykuję, uwierzę sprzedawcy i kupie Alco 26 zł to nie majątek najwyżej zmienię...
| Cytat: | Ja polecam Panu ten Alco - tylko ze względu na cenę , jest tańszy - proszę zauważyć, że na droższym więcej zarabiamy.
Polecam go ponieważ są one wykonywane na niemieckiej bibule a więc bardzo dobrej jakości - jak Pan zobaczy wykończenie jest nie gorsze niż oryginału - co zobaczy Pan w załączniku(na zdjęciu CLEAN filter i Volvo ). Przy niższej cenie filtra można sobie pozwolić na częstsze wymiany filtra co bardziej będzie chroniło silnik niż płacenie za skąd inąd ładne opakowanie Volvo. Ale to jest moja subiektywna opinia. |
Można powiększyć. Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
Driver
Expert Volvo

Rok Prod.: MY2005
Silnik: D4204T
Model: V50
Imię: Wujek
Pomógł: 48 razy Dołączył: 22 Mar 2008 Posty: 1028 Skąd: wiesz?
|
Wysłany: 2010-07-28, 12:57
|
|
|
| wilczo napisał/a: | | inżynierowie z filtrona stwierdzili że to jest zbędny element |
To ja chyba bardziej ufałbym inżynierom Volvo |
|
|
 |
keichi
Rok Prod.: 1998
Silnik: T4
Model: S40
|
Wysłany: 2010-07-28, 15:52
|
|
|
| Driver napisał/a: | | wilczo napisał/a: | | inżynierowie z filtrona stwierdzili że to jest zbędny element |
To ja chyba bardziej ufałbym inżynierom Volvo |
Szkoda tylko że oni nie mają nic wspólnego z filtrami Prędzej inżynierowie firmy która dostarczała te filtry. Swoją drogą nie orientuje się ktoś jaka to była firma ?
[ Dodano: 2010-07-28, 16:15 ]
| Dole napisał/a: | I jeszcze jeden do keichi: każdy ma prawo twierdzić swoje, więc szanuję Twoje zdanie.
Niemniej, połowa wywodów pochodzi ze strony Filtrona "o firmie"
http://www.filtron.pl/pl/index.php?idp=9
i dotyczy nie samego polskiego wytwórcy a całej korporacji - a to nie to samo.
Pisanie, że w tej chwili Wix`y przewyższają nawet jakościowo Manna jest sporym nadużyciem, bo nie posługujesz się żadnymi wynikami testów mediów filtracyjnych. A może się mylę?
Dalej, twierdzenie: można powiedzieć, że cała EUropa jeździ na tych filtrach jest kolejnym, zbyt daleko idącym krokiem. Chyba, że dysponujesz zestawieniami sprzedaży... |
Oczywiście że lista koncernów które zaopatrują pochodzi z ich strony. Sam jej nie wymyśliłem A odnośnie marki Wix, listę odbiorców można również poznać na ich stronie: http://www.wixeurope.com/oecontracts/index.html
Trudno nie powiedzieć że "cała Europa" jeździ na tych filtrach. Po prostu mają dobrą cenę i wygrywają przetargi więc zaopatrują większość. Zresztą na samej górze jest napisane na ich stronie po angielsku: "Pewnie posiadasz już produkty Wix'a i nawet o tym nie wiesz" Ja dodam od siebie że "testowałem" (głupie określenie bo testy to się robi na dużej ilości egzemplarzy a nie po jednym) filtry oleju po kolei po zakupie: Filtron, Knecht, Mann a teraz Wix i... nie widzę żadnej różnicy, tylko w cenie. |
|
| Ostatnio zmieniony przez keichi 2010-07-28, 16:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wilczo

Rok Prod.: 1999
Silnik: 1.9D 90KM
Model: V40
Imię: Marcin
Pomógł: 3 razy Wiek: 31 Dołączył: 12 Gru 2009 Posty: 97 Skąd: Kraśnik
|
Wysłany: 2010-07-28, 18:04
|
|
|
| A tak poza tym jest wiele firm w naszym kraju które, produkują na zamówienie filtry (olejowe, powietrzne, hydrauliczne) z komponentów importowanych i jak na razie na brak klientów nie narzekają. Można się tylko domyślać że robią oni filtry z materiałów identycznych lub podobnych co firmy Mann, Knecht itp. |
|
_________________ KURSY NA WÓZKI WIDŁOWE, HDS-y, UDT
 |
|
|
|
 |
marcin1978
i Honda Civic .....

Rok Prod.: 2001
Silnik: elektryczny+CNG
Pomógł: 21 razy Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 2286 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2010-07-29, 18:50
|
|
|
co do częstotliwości wymian filtra powietrza to ja u siebie na razie wymieniam co przegląd czyli co 15 tyś
wcześniej miałem Hengsta, teraz mam OE Volvo
wykonanie lepsze OE, jest fajna szara gąbka, pasuje idealnie w obudowę
hengst był ładnie wykonany ale był lekko za duży, ciężko go było wcisnąć do obudowy
myślę że jak oba byłyby nowe to nie widział bym różnicy w jeździe, ale jak się wymieni stary np po 15-30 tyś kilometrów to każdy odczuje różnicę na nowym, ja zauważyłem jakby turbo wcześniej pompowało, choć testów nie robiłem jakieś profesjonalnych, i wydaje mi się iż mniej turbo słychać |
|
|
|
|
 |
Tomek1975
monter turbin

Rok Prod.: 1998
Silnik: 2.0 LPG
Imię: Tomek
Pomógł: 21 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2009 Posty: 359 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 2010-07-29, 22:05
|
|
|
| A może ktoś wie, kto faktycznie jest producentem OE dla Volvo? |
|
|
|
|
 |
Dole
Expert Volvo

Rok Prod.: X 2003
Silnik: DI 140KM, 332Nm
Pomógł: 196 razy Wiek: 31 Dołączył: 06 Lip 2007 Posty: 3531 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2010-07-30, 08:30
|
|
|
| Raz słyszałem, że Knecht, innym razem, że Purflux. |
|
|
 |
Wolson
Administrator Narciarski kamikadze :)

Rok Prod.: 2003 (MY04)
Silnik: 2.0T - B4204T3
Imię: Bubuś
Pomógł: 275 razy Wiek: 34 Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 8167 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-07-30, 08:31
|
|
|
| Tomek1975 napisał/a: | | A może ktoś wie, kto faktycznie jest producentem OE dla Volvo? |
Purflux. |
|
|
|
 |
Driver
Expert Volvo

Rok Prod.: MY2005
Silnik: D4204T
Model: V50
Imię: Wujek
Pomógł: 48 razy Dołączył: 22 Mar 2008 Posty: 1028 Skąd: wiesz?
|
Wysłany: 2010-07-30, 10:25
|
|
|
To obecnie, bo wcześniej faktycznie był Knecht. |
|
|
 |
Homo Homini
Rok Prod.: 2003
Silnik: 1.8
Imię: Emilian
|
Wysłany: 2010-08-25, 18:18
|
|
|
| Tomek1975 napisał/a: | | Dla mojego silnika instrukcja obsługi podaje wymianę filtra powietrza co 60 tys. km. Uważam, ze to trochę za długi interwał wymiany, więc wymieniam co 30 tys. km., mniej więcej raz na rok. |
To jest maksymalna wartość użytkowania filtru. Wymiana, zależy od jego stanu faktycznego. Dlatego powinno wymieniać się go wtedy gdy jest ewidentna potrzeba. |
|
|
|
|
 |
|
|