www.V40.pl
Forum miłośników Volvo V40, S40, V50, C30

Elektryka - ogólnie - Lampka uszkodzenia układu sterowania pracą silnika

krzych89xD - 2010-07-29, 09:42
Temat postu: Lampka uszkodzenia układu sterowania pracą silnika
Witam.
Mam taki problem ostatnio podczas jazdy w deszczu w volvo v40 (97r.) zapaliła mi się "Lampka ostrzegawcza uszkodzenia układu sterowania pracą silnika" i od tej pory gdy jadę samochodem włącza się ona po jakimś czasie jazdy (zaraz po odpaleniu samochodu nie świeci dopiero po paru km się włącza) i potrzebuję pomocy co może być powodem tego??

Wolson - 2010-07-29, 09:45

krzych89xD napisał/a:
co może być powodem tego

dosłownie wszystko, począwszy od przepływomierza, po sondę lamba, małym ciśnieniu oleju lub jego braku a kończywszy na uszkodzeniu sterownika silnika.
Nie zgadniemy, dopóki nie podepniesz się pod komputer i nie odczytasz błędów.

kulasa - 2010-08-14, 02:22

Mi zapalała się Lamba ale też silnik nierówno chodził i kopcił okazało się że kąty wtrysków są żle ustawione ale polecam podłączenie u mechanika pod komputer i wszystkiego się dowiesz.
krzych89xD - 2010-08-20, 06:52

Na szczęście obyło się bez podpinania pod komputer, wystarczyło przeglądnąć kable, gdyż jedna wtyczka od silnika się delikatnie wypięła i nie łączyła widocznie chwilami, tak że puki co uspokoiło się z tą kontrolką, ale oczywiście dziękuje obu kolegom za porady.
kaktony - 2011-02-11, 20:39

Witam,

Otóż mi zapala się kontrolka gdy silnik się nagrzeje, wtedy też gaśnie na wolnych obrotach. Posiadam instalacje gazową LPI. Zrobiłem przegląd w serwisie LPI i wyszło, że winna jest sonda lambda wskazywała 3V. Natomiast mechanik w innym warsztacie po podpięciu pod komputer stwierdził, że sonda jest ok i przeczyścił przepływomierz powiedział, że problem ustąpił niestety kłamał po wyjechaniu z warsztatu i przejechaniu ok 10 km problem powrócił :(

Radzicie wymienić przepływomierz na nowy czy tez zmienić mechanika bądź zainwestować i udać się do ASO Czy też może jakieś inne ciekawe spostrzeżenia dodam jeszcze, że po zgaszeniu auta włącza się wentylator.

MasterBlaster - 2011-09-23, 09:47

Ja dzisiaj miałem dziwną sprawę. Otóż 4 dni temu wymieniłem olej, przyjechałem autem do garażu i przez ten czas auto stało nieruszane. Odpaliłem dzisiaj rano i usłyszałem lekki "bzyk" z silnika, wyłączyłem auto i próbując włączyć na nowo pojawiła się kontrolka układu sterownia pracą silnika migając dość szybko razem z kontrolką od immobilizera. Po odczekaniu chwili i ponownej próbie kontrolki normalnie zgasły. Uruchomiłem silnik, rozgrzałem, pojechałem na miasto załatwić sprawę, wszystko było ok, nie pojawiła się znowu. Po powrocie do domu zgasiłem auto pod domem. Po chwili chciałem odpalić na nowo i znowu ta sama sytuacja. Odczekałem chwilę i mogłem już zapalić auto.

Czy to mogła być wina oleju nowego, który dobrze nie rozprowadzil się po układzie? Gdzie mogę znaleźć wtyk od tej kontrolki, o której mowa wyżej? Co można sprawdzić domowym sposobem zanim pojadę do mechaniora? A może to przez mój wypruty katalizator(z tym, że wcześniej nic nei było)?

Bubek - 2011-09-23, 22:13

MasterBlaster,
a może masz problem z immo?
jak masz drugi kluczyk to zdejmij obudowę stacyjki (kolumny kierowniczej) i przyklej (choćby nawet na taśmę) drugi kluczyk. wtedy sprawdź czy ak samo będzie się działo.

MasterBlaster - 2011-09-24, 08:01

Bubek napisał/a:
MasterBlaster,
a może masz problem z immo?
jak masz drugi kluczyk to zdejmij obudowę stacyjki (kolumny kierowniczej) i przyklej (choćby nawet na taśmę) drugi kluczyk. wtedy sprawdź czy ak samo będzie się działo.


No niestety, auto kupiłem 3 tygodnie temu z jednym kluczykiem. Chyba zostaje mi pogrzebanie w kostkach (tylko nie wiem w których :mrgreen: ) bo bezpieczniki wydają się być ok. Immo na bezpiecznikach jest podpięte razem z lampką?


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group