www.V40.pl Strona Główna www.V40.pl
Forum miłośników Volvo V40, S40, V50, C30

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
radio nie odbiera stacji
Autor Wiadomość
kormorak
[Usunięty]

Wysłany: 2010-02-15, 19:15   radio nie odbiera stacji

Witam
Mam taki problem z radiem, że ani na FM ani na AM nie znajduje stacji, próbuje coś znaleść ale bezskutecznie, wyświetla komunikat NO STATION. Domyślam, się że może być problem z anteną ew. wzmaczniaczem. Czy ktoś z Was już miał taką usterkę?
Auto - V70 r.2001
Radio oryg. HU-403
 
 
tobiiiiasz5 
......


Rok Prod.: 1996
Silnik: 1.8 B4184S
Model: s40
Imię: tobiasz
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 293
Skąd: stargard szczeciński
Wysłany: 2010-02-15, 19:32   

A ruszałeś coś przy radiu czy to nagle sie stało??
_________________
......także tę.......
 
 
kormorak
[Usunięty]

Wysłany: 2010-02-15, 19:47   

tobiiiiasz5 napisał/a:
A ruszałeś coś przy radiu czy to nagle sie stało??


nagle. Odtwarzacz kasetowy działa.
 
 
itey 


Rok Prod.: 1998
Silnik: 1,9 T
Model: v40
Imię: Marcin
Pomógł: 65 razy
Wiek: 33
Dołączył: 24 Paź 2007
Posty: 1585
Skąd: podkrapiacie
Wysłany: 2010-02-15, 20:09   

kormorak napisał/a:
ani na FM ani na AM nie znajduje stacji
kormorak napisał/a:
Odtwarzacz kasetowy działa.
kormorak napisał/a:
Domyślam, się że może być problem z anteną
wyciągnij radio i zobacz, czy czasem nie wysunęła się antena z radia. Obstawiam, że nawet Radio Maryja bez wtyczki nie zagra... Gdyby to wzmacniacz antenowy padł - chyba by wyłapało stacje o najsilniejszym sygnale... W KRK nie powinieneś mieć z sygnałem żadnych problemów.
_________________
hydraulika siłowa, przewody gumowe, węże, końcówki, złączki...PARKER
naprawa i regeneracja...

_____________________________________________________________
 
 
kormorak
[Usunięty]

Wysłany: 2010-02-15, 20:24   

[/quote] wyciągnij radio i zobacz, czy czasem nie wysunęła się antena z radia. Obstawiam, że nawet Radio Maryja bez wtyczki nie zagra... Gdyby to wzmacniacz antenowy padł - chyba by wyłapało stacje o najsilniejszym sygnale... W KRK nie powinieneś mieć z sygnałem żadnych problemów.[/quote]

Ha radio już wyjąłem z tyłu wszystkie wtyczki są wporządku ( przy okazji uruchomilem kontrolkę SRS - polecam przed grzebaniem odpiąć aku:)
 
 
tobiiiiasz5 
......


Rok Prod.: 1996
Silnik: 1.8 B4184S
Model: s40
Imię: tobiasz
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 293
Skąd: stargard szczeciński
Wysłany: 2010-02-15, 20:24   

kormorak, a nie zgubiłeś przypadkiem anteny?? :-P

itey napisał/a:
wyciągnij radio i zobacz, czy czasem nie wysunęła się antena z radia.
- popieram..
_________________
......także tę.......
 
 
itey 


Rok Prod.: 1998
Silnik: 1,9 T
Model: v40
Imię: Marcin
Pomógł: 65 razy
Wiek: 33
Dołączył: 24 Paź 2007
Posty: 1585
Skąd: podkrapiacie
Wysłany: 2010-02-15, 20:38   

kormorak napisał/a:
Ha radio już wyjąłem z tyłu wszystkie wtyczki są wporządku
a przewód antenowy we wtyczce dobrze siedzi? Próbowałeś ręcznego programowania? Gdyby zgubił antenę - na samym przewodzie by mu jakaś silna stacja odbierała.
_________________
hydraulika siłowa, przewody gumowe, węże, końcówki, złączki...PARKER
naprawa i regeneracja...

_____________________________________________________________
 
 
tobiiiiasz5 
......


Rok Prod.: 1996
Silnik: 1.8 B4184S
Model: s40
Imię: tobiasz
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 293
Skąd: stargard szczeciński
Wysłany: 2010-02-15, 20:52   

itey napisał/a:
Gdyby zgubił antenę - na samym przewodzie by mu jakaś silna stacja odbierała.
nie inaczej :mrgreen:
_________________
......także tę.......
 
 
maaju 


Rok Prod.: 1999
Silnik: 1.9TD
Model: V40
Imię: Andrzej
Pomógł: 7 razy
Wiek: 27
Dołączył: 16 Wrz 2009
Posty: 241
Skąd: Małopolska...
Wysłany: 2010-02-15, 21:07   

No też się zgodzę że bez anteny gra bo jezdziłem tak chyba miesiąc jak mi zwinęli antenkę :kijl:
Ja bym Ci radził wyjąć radyjko i pogrzebacz przy tej wtyczce od antenki bo z tego co pamiętam to ta wtyczka pod kątem 90stopni a to sprawia że czasem przy byle przygięciu lubi coś nie łączyć...Ewentualnie spróbuj szukać stacji przytrzymując ją ręką lub ustaw sobie manualnie na radyjku odpowiednią częstotliwość i wtedy przy niej majstruj a jak coś zaskoczy to wiadomo że tam się problem kryje
_________________

 
 
kormorak
[Usunięty]

Wysłany: 2010-02-15, 21:20   

sprawdze zatem na poczatku, czy wzmacniacz dostaje zasilanie, przy wlączonym radiu koncentryk powinien pokazac cos na mierniku prawda. Jeśli brak to trzeba poszukac przyczyny w radiu albo przy wtyku antenowym, czy dobrze rozumuje?
 
 
maaju 


Rok Prod.: 1999
Silnik: 1.9TD
Model: V40
Imię: Andrzej
Pomógł: 7 razy
Wiek: 27
Dołączył: 16 Wrz 2009
Posty: 241
Skąd: Małopolska...
Wysłany: 2010-02-15, 21:25   

Ot dokładnie właśnie :-D Najlepiej po kolei od początku bo czasem byle głupota nawala :-D
_________________

 
 
kormorak
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-01, 15:51   

Na kablu antenowym, który wchodzi do zielonej kostki w bagażniku po prawej stronie (strona pasazera) poniżej podłogi miernik pokazuje 12V przy włączonym radiu. Przy wyłączonym napięcie się wygasza do 0. Czy to definitywnie przesądza, że popsuło się radio??
 
 
maaju 


Rok Prod.: 1999
Silnik: 1.9TD
Model: V40
Imię: Andrzej
Pomógł: 7 razy
Wiek: 27
Dołączył: 16 Wrz 2009
Posty: 241
Skąd: Małopolska...
Wysłany: 2010-03-01, 16:00   

Sprawdź może jeszcze dla pewności na końcówce na dachu po wykręceniu anteny ale wygląda na to że faktycznie przyczyny trzeba będzie szukać w samym radiu
_________________

 
 
kormorak
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-01, 16:26   

maaju napisał/a:
Sprawdź może jeszcze dla pewności na końcówce na dachu po wykręceniu anteny ale wygląda na to że faktycznie przyczyny trzeba będzie szukać w samym radiu

Antena znajduje się w paskach ogrzewania szyby bocznej (bagażnikowej)
 
 
maaju 


Rok Prod.: 1999
Silnik: 1.9TD
Model: V40
Imię: Andrzej
Pomógł: 7 razy
Wiek: 27
Dołączył: 16 Wrz 2009
Posty: 241
Skąd: Małopolska...
Wysłany: 2010-03-01, 16:39   

kormorak napisał/a:
Antena znajduje się w paskach ogrzewania szyby bocznej (bagażnikowej)

No chyba że tak...No to w takim razie skoro sygnał dociera tam to radio powinno odbierać nawet na samym kablu tej długości a skoro nie odbiera to chyba nie pozostaje Ci nic innego jak tylko oddać go w ręce jakiegoś elektronika...Znam takiego jednego co by się tym mógł zająć bo jeszcze nie było rzeczy której by mi nie naprawił a w dodatku naprawdę nie drogi jest ale nie wiem czy by Ci się chciało podjechać z Krakowa... ;-) Ale jeśli nie to sądzę że na miejscu znajdziesz na pewno jakiegoś znawce...
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku


Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów [116KM] ON ze stacji Orlen w Leżajsku truckdriver75 Diesle 38 2010-02-01, 16:15
fru
Brak nowych postów Adresy firm z częściami i stacji diagnostycznych?? Gość Ogólne 1 2007-03-26, 19:15
andrzejdisel
Brak nowych postów Brak możliwości słuchania i przełączania stacji w radiu Greg81ck CarAudio i CB 1 2010-12-16, 11:46
Pioter


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Classic VOLVO Cars


Strona wygenerowana w 0,27 sekundy. Zapytań do SQL: 17